.
Українська Автокефальна Православна Соборна Церква Канонічна. Патріарх Мойсей. Українська Автокефальна Православна Соборна Церква Канонічна. Патріарх Мойсей. Українська Автокефальна Православна Соборна Церква Канонічна. Патріарх Мойсей.
  Новини * Духовні повчання * Канонічна Єпископальна лінія * Історія Церкви  
  Головні засади Церкви * Владика Мойсей * Ваші запитання * Листи та відгуки * Вакантні позиції  
 
 
 

ДУХОВНІ ПОВЧАННЯ


79. ПРОПОВІДЬ ПАТРІАРХА МОЙСЕЯ
ПРО ПРОЩЕННЯ ЯК ВИКОНАННЯ БОЖОЇ НАСТАНОВИ І ПРО ПРОЩЕННЯ НАПЕРЕДОДНІ ВЕЛИКОГО ПОСТУ,
01.03.2009


 

Неділя 37-ма після П'ятидесятниці

Прощена неділя

Во ім'я Отця, Сина, Святого Духа. Амінь.

Слава Ісусу Христу!

Сьогодні ми слухали Святу Євангелію від Матвія (Мт., VІ:14-21), де Господь навчав людей і казав: "Як людям ви простите прогріхи їхні, то простить і вам ваш Небесний Отець". Бо якщо ми прощаємо - то є прощення нам, якщо ми не можемо простити - не буде прощено і нам. Так і в "Отче наш", в основній християнській молитві, сказано: "Прости нам, Отче, як ми прощаємо". Божественна справедливість проявляється в цьому.

Є багато людей, які кажуть: "Я нізащо йому не прощу". Ви, може, бачили такі мультфільми-сказання, де розповідається про українця, якого настільки образили, що він вже навіть летить до пекла, але простити не хоче тій людині, яка йому зробила зло. Тобто бути тими, що не прощають - це вже самим на себе накладати прокляття. Це вже ті двері, які ведуть людину до ракового захворювання. Так? Непрощення - це життя без Бога. Бо Бог має прощення.

І скажемо так: нема гріха, який би міг перекрити Боже милосердя. Але це не означає, що треба зловживати Божим Милосердям і Божою Любов'ю. І в Святій Євангелії ми чули з вами, як вертається до батька блудний син (Лк., XV:11-32), який розтратив половину майна. А коли він вертається, батько його обнімає і цілує, бо він вертається до життя, до усвідомлення того, що без Бога - ні до порога, що без Бога не можна жити в цьому світі.

Господь чекає від кожного з нас, що ми повернемося до Нього, незалежно від того, яким шляхом ми йдемо. Хтось, може, відійшов трішки, але, схаменувшись, вертається знову, щоб рухатися далі за Богом. Деякі люди, які живуть в Україні, близько до Бога не наважуються підійти, особливо атеїсти, старі комуністи, запеклі матеріалісти. Вони ненавидять Бога і ненавидять все Боже. Хоч серед них багато є Божих, які підсвідомо і люблять, і сприймають Бога. Ті ж самі комуністи, які думають, що вони матеріалісти, бо десь, може, вони не сприймають церковщини з її свічками, з її мощами, з її тою енергетикою, яку сприйняти просто неможливо душі, яка шукає Бога. Вона не хоче того.

І коли ми вступаємо у святий Великий піст, то повинні виконати настанови Божі: "Простіть - і буде прощено вам". Якщо ми не прощаємо - це означає, що ми тримаємо у своїй душі той яд, який роз'їдає нашу душу і знищує її.

Якщо ви чогось варті, вам заздрять ті, хто нічого не варті та далекі від Бога. І тоді вони пробують забирати від вас матеріальні статки, пробують нападати на вас. Віддайте їм все, бо вони, родичі ваші, все одно не залишать вас у спокої, поки ви ядом не наповните собі душу, ображаючись. Ми до цього повинні бути готові.

Навіть друзі ваші, які не є з Богом посвячені, можуть бути небезпечні, бо диявол теж уміє їх використовувати проти вас - проти тих, хто хоче спасатися. Навіть вони можуть щось сказати не те, можуть образити. Не відповідайте їм тим же. Наступного дня вони будуть каятись або будуть ще більше озлоблятися. Ті, що озлобляються, нехай відходять. Тим, що каються, прощайте, бо зрозумійте, що то не вони вам зло роблять. То злий дух через них так працює, а вони того і не розуміють, бо вони не мають захисту Божого.

Моліться також за своїх чоловіків, за своїх жон, з якими ви живете. Хай Бог тримає їх в захисті, щоб не завдавали вам такі удари прямо у вашому домі, коли ви втомлені вечорами і хочете відпочити. Але не забувайте: саме від близьких вам людей бувають дуже сильні зради, надзвичайно сильні удари. По-перше, коли людині багато довіряєш, ця людина багато знає і може тебе зрадити уже цим, бо диявол її буде постійно спокушати. Зрозуміло, що та людина буде проклята, але в тебе болить сильно душа від тієї зради. І якщо ти тримаєш образу у своєму серці, то ти тоді гориш, ти пропадаєш, бо чорнота в будь-яку мить може піднятися і спалити твою душу.

Зараз у світі дуже багато образ. Влада державна обкрадає зараз дуже сильно людей, забирає у тих, хто заробили, і віддає тим, хто не заробив. Ну, в кредитах, наприклад. Бачите, що діється? Собі розбирають. Ми бачимо на кожному кроці несправедливість, яка йде по наростаючій, як снігова лавина. На жаль, пророцтва сумні збуваються, але за ними йдуть світлі пророцтва, до яких ми ще повинні дійти з вами. І пройти ще багато образ, багато ударів по життю. І якщо ми будемо ображатися, то не пройдемо навіть три-чотири роки. А якраз це той час, десь три роки, чотири, коли Божа сила вступить у керування цією державою і поступово іншими державами світу. Тому що Україна буде зразоком для всіх країн, як виходити з найкритичніших ситуацій.

Тому зараз, по-перше, ми повинні покласти свою надію на Бога, усвідомити, що Бог нас веде, бо Він нас любить. А по-друге, прощати всі життєві негаразди, які ми мали ще з самого дитинства. Може, вас у дитинстві затуркали, зашугали ваші ж батьки. Може, вони вас били за провини і без провин. І тому ви десь стали зажаті, десь душа зажата. Може, ви зазнали сильних зрад від ваших товаришів, товаришок, чоловіків, жон, які нанесли вам сильні удари і тримають ті ножі у вашій спині. Можливо, пробують наносити постійно ті удари.

Але це вами помилка була допущена, що ці люди біля вас, ви зробили її, тому ви несете цей хрест. Звертайтесь до Бога: "Боже, дай мені прощення і любові, прощення і любові", - бо інакше ви не донесете цей хрест. Може, вас на роботі колеги обманювали і зраджували. Зараз навіть модно бути зрадником, модно бути юдою. Модно обманювати, оббріхувати людей і казати: "Ви самі винні, бо вірите нам". Тобто зараз диявол зробив навіть на це моду. Він посміятися хоче над людською простотою, над людською довірою. І коли ви маєте цю довіру до людей, вони вас обманюють, вони наносять удари, і вам це дуже болить.

Все це ви повинні простити у своєму серці. І цю країну простити, в якій ми живемо. Тобто ми повинні просити у Бога прощення і любові у своєму серці до всіх несправедливостей, що ми мали у своєму житті. У нас єдина надія, що ми будуємо те, що потрібно для нашої душі, для нашого спасіння. І це те, чого дуже хоче Бог, і це те, що нас втішає, радує, бо ми є, бо ми знайшлися один в одного, бо ми знайшлися в Отця Небесного.

Ви бачите, як коло звужується і проти вашого пастиря, і проти всіх нас. Але боятися ворогів не треба. А зараз, в першу чергу, щоб увійти в піст у спокої, в духовному балансі, просіть у Бога прощення і любові до всіх людей, з ким ви спілкуєтеся, до обставин життя, до самих себе. Разом з тим під час посту ви теж повинні бути готові до сильних випробовувань, бо в піст дуже казиться зла сила - чи через ваших родичів, чи як, але вона буде казитися. Її боятися не треба, треба бути спокійним і просити у Бога прощення і любові. І основна молитва ваша: "Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас. Боже, допоможи!" Все, не виходьте з духовного балансу. Нехай сили зла вас не виб'ють з балансу, як вони вміють. Бо диявол вміє тільки клеветати, брехати і ламати людей.

Зараз ми входимо в цей Великий святий піст. І коли ви повернетеся додому, то передзвоніть своїм родичам і знайомим. Якщо не хочете з ними спілкуватися, то простіть їх у серці своїм. Скажете: "Прости мені раз (назвете по імені). Прости мені другий раз. Прости мені третій раз". Бо якщо він невіруючий - атеїст, а ви будете дзвонити йому з цим прощенням, то його злий ангел буде ще більше в ньому збурюватись. А так у своєму серці скажете: "Брате, прости мені раз, прости мені другий раз, прости мені третій раз". А якщо ви просите пробачення безпосередньо в людини, то вона має відповідати: "Бог прощає і я прощаю, Бог прощає і я прощаю, - і третій раз: Бог прощає і я прощаю". Зрозуміли?

Нехай Бог благословляє нас прощенням і любов'ю Своєю. І ми зараз попросимо у вас пробачення всі разом - духовенство. Далі ви будете підходити теж один до одного і попросите один в одного прощення і в духовенства. Коли підійдете під благословення і будете цілувати хрест, просіть так: "Простіть, отче, раз, простіть другий раз, простіть третій раз".

Нехай Бог нас усіх простить і благословить.

Слава Ісусу Христу!

 

Апостол (Рим.XIII:11-XIV:4):

13

11 І це тому, що знаєте час, що пора нам уже пробудитись від сну. Бо тепер спасіння ближче до нас, аніж тоді, коли ми ввірували.

12 Ніч минула, а день наблизився, тож відкиньмо вчинки темряви й зодягнімось у зброю світла.

13 Як удень, поступаймо доброчесно, не в гульні та п'янстві, не в перелюбі та розпусті, не в сварні та заздрощах,

14 але зодягніться Господом Ісусом Христом, а догодження тілу не обертайте на пожадливість!  

 

14

1 Слабого в вірі приймайте, але не для суперечок про погляди.

2 Один бо вірує, що можна їсти все, а немічний споживає ярину.

3 Хто їсть, нехай не погорджує тим, хто не їсть. А хто не їсть, нехай не осуджує того, хто їсть, Бог бо прийняв його.

4 Ти хто такий, що судиш чужого раба? Він для пана свого стоїть або падає; але він устоїть, бо має Бог силу поставити його.

 

Євангеліє (Мт., VІ:14-21):

6

14 Бо як людям ви простите прогріхи їхні, то простить і вам ваш Небесний Отець.

15 А коли ви не будете людям прощати, то й Отець ваш не простить вам прогріхів ваших.

16 А як постите, то не будьте сумні, як оті лицеміри: вони бо зміняють обличчя свої, щоб бачили люди, що постять вони. Поправді кажу вам: вони мають уже нагороду свою!

17 А ти, коли постиш, намасти свою голову, і лице своє вмий,

18 щоб ти посту свого не виявив людям, а Отцеві своєму, що в таїні; і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно.

19 Не складайте скарбів собі на землі, де нищить їх міль та іржа, і де злодії підкопуються й викрадають.

20 Складайте ж собі скарби на небі, де ні міль, ні іржа їх не нищить, і де злодії до них не підкопуються та не крадуть.

21 Бо де скарб твій, там буде й серце твоє!

 

 

 

 

 

 

 




<<< 78 сторінка зміст 80 сторінка >>>
   1      2      3      4      5      6      7      8      9      10      11      12      13      14      15      16      17      18      19      20      21      22      23      24      25      26      27      28      29      30      31      32      33      34      35      36      37      38      39      40      41      42      43      44      45      46      47      48      49      50      51      52      53      54      55      56      57      58      59      60      61      62      63      64      65      66      67      68      69      70      71      72      73      74      75      76      77      78      79      80      81      82      83      84      85      86      87      88      89      90      91      92      93      94      95      96      97      98      99      100      101      102      103      104   


 
 
вгору

НовиниДуховні повчанняКанонічна Єпископальна лініяІсторія Церкви
Головні засади ЦерквиВладика МойсейВаші запитанняЛисти та відгуки
Вакантні позиціїІєрархія УАПЦ-КЛінкиФотохроніки

 
Офіційний сайт Української Автокефальної Православної Церкви Канонічної,
url:www.soborna.org
зв'язок з нами: PatriarchMoses@soborna.org
+380 044 587 77 90
webmaster