.
Українська Автокефальна Православна Соборна Церква Канонічна. Патріарх Мойсей. Українська Автокефальна Православна Соборна Церква Канонічна. Патріарх Мойсей. Українська Автокефальна Православна Соборна Церква Канонічна. Патріарх Мойсей.
  Новини * Духовні повчання * Канонічна Єпископальна лінія * Історія Церкви  
  Головні засади Церкви * Владика Мойсей * Ваші запитання * Листи та відгуки * Вакантні позиції  
 
 
 

ДУХОВНІ ПОВЧАННЯ


57. ПРОПОВІДЬ ПАТРІАРХА МОЙСЕЯ
ПРО УЗДОРОВЛЕННЯ БІСНУВАТОГО,
27.11.2005


 

Неділя 22-га після П'ятидесятниці

Слава Ісусу Христу, дорогі браття і сестри!

Сьогодні ви чули один випадок із життя Ісуса Христа (Лк., VІІІ: 26-39). У Нього було багато таких випадків, коли назустріч Йому виходили біснуваті. І відразу біс у цих людях відчував, він відразу знав, що Ісус є Син Божий, в якому велика сила. І який може скомандувати злим духам вийти і йти в пекло.

Й одного разу, коли Ісус переплив до землі Гадаринської, звідти вийшов теж біснуватий, якому ніхто не міг допомогти. Він був настільки біснуватий, що його в'язали, як ви чули, залізними прутами. А він все одно рвав ті пута, тікав і жив в гробовищах. І зрозуміло, що люди боялися біля тих місць навіть проходити, бо, якби вискочив такий біснуватий, він міг би що завгодно зробити. Силу вони мали дуже велику. І одного разу такий біснуватий вибіг на берег, а тут йде Ісус. І він зразу ж став кричати: "Що до мене Тобі, Ісусе, Сину Бога Всевишнього? Благаю Тебе, не муч мене!" Але це не хлопець кричав, в якому були біси, а це біси кричали. "І благали Його, щоб Він їм не звелів іти в безодню", - бо вони знали: якщо підуть в пекло, то їм там буде дуже тяжко. Вони там всі один одного ненавидять, вони всі один одного гризуть, їдять, їм там дуже погано. "Пасся ж там на горі гурт великий свиней. І просилися демони ті, щоб дозволив піти їм у них." Ну, і Господь скомандував, щоб вони йшли у свиней. І коли біси увійшли у свиней, свині зразу себе стали погано почувати. Вони побігли і кинулись із кручі й потонули.

Отак буває, коли в людину входить біс. Людина теж себе починає погано почувати в той час. А особливо діти - вони погано починають спати, вони кричать, вони бояться чогось. Тоді й ведуть їх до бабок, а цього робити не можна. Ведіть дітей до Церкви. Щоб їх тут вичитали, щоб тут помолитися, щоб вони причастилися - і потім їм стане добре. Так само і дорослі. І коли ви поспілкуєтесь з кимось поганим, чи з кимось посваритесь, чи комусь хочете відомстити - то все, вже у вас увійшов біс. Вам вже треба каятись, сповідатися, щоби від цього очиститись, інакше засмітиш себе. Настільки можете себе засмітити, що станете такими, як цей чоловік.

А коли Ісус запитав у цього біснуватого чоловіка: "Як тобі на ім'я?" Це він запитав ім'я цього біса. А той каже: "Леґіон". Це означало, що в ньому не один біс, а їх дуже багато. І сталося чудо - по слову Ісуса біси вийшли з того чоловіка. Коли ж він опам'ятався, то "став благати Його, щоб бути при Ньому". Так? Йому дали їжу, накидку якусь, щоб він мав на собі одяг. А він зразу каже: "Я піду за тобою". Ісус же йому каже: "Вернися до дому свого, і розповіж, які речі великі вчинив тобі Бог!"

І коли ж пастухи розповіли людям, що сталося, люди прибігли й побачили, що справді біснуватий при своєму розумі, він нормальною людиною став. Але вони цьому не возрадувались, як ми читаємо у святій Євангелії. Так же ж? Вони не зраділи тому, що до людини Розум повернувся, що їм не треба буде вже його боятися. Це, по-перше. А по-друге, вони не зраділи тому, що Ісус особлива людина, яка прийшла на Землю від Бога, бо він своїм словом вигнав з людини бісів. Люди навіть на це не звернули увагу, а стали Йому казати: "Йди від нас, Господи Ісусе". Вони не казали "Господи", а казали: "Іди від нас, чоловіче добрий (вони, може, й не знали як Його звати), що виганяєш бісів, йди від нас". І Він сів у човен, і поплив від них. Розумієте?

Чому ці люди так себе повели, як ви думаєте? Чому вони прийшли до Нього і сказали, "щоб пішов Він від них". Бо вони злякалися. А за що вони злякалися? За свиней своїх, за свої доходи. Тобто вони насправді злякалися за свій маєток, вони злякались за своє багатство. Бо, вирощуючи свиней, вони їх продавали, вони мали з того заробіток, вони з того жили. Вони злякалися за матеріальне і сказали до Бога: "Йди від нас, ми не хочемо Тебе". Розумієте?

Але в нашому житті дуже часто буває так, що люди теж, і ми з вами в тому числі, можуть сказати до Бога: "Йди від нас, ми не хочемо Тебе, бо ми не хочемо втратити своїх свиней". Розумієте? І ця притча повинна бути для нас повчальною. Щоб ми у своєму житті так не поступили, як ті гадаринські люди, що вигнали від себе Самого Господа, який міг би їм проповідь дати і служіння велике. А тільки лишилося свідчення того зціленого від біснування - і все. Що вони втратили!

Ми у своєму житті повинні частіше задумуватися: а чи я тут не розмінюю Бога на матеріальне? А чи не кажу я Йому: йди від мене, бо я хочу зараз цю свиню мати, тобто мати це матеріальне. Зрозуміли, так? По благодаті Божій ми тільки можемо спасатися, якщо будемо з Богом у своєму житті.

Можливо ви бачили передачу про заповідник в Америці, "Єлловстоун", про парк-заповідник "Жовтий камінь". Учені там досліджують вулкани. І вони дослідили супервулкан, який кілька мільйонів років тому мав виверження і спалив половину Америки. А пилюка впала така, що товща її була 35 метрів. Це означає: якщо цей вулкан вивергається, то Земля окутується попелом, який закриває прохід інфрачервоним променям, дуже низька температура стає, і на Землі зникають чотири пори року, а триває тільки зима. Тобто все живе вимирає. І то траплялося двічі за історію землі. Так учені дослідили по тому вулкану. І цей катаклізм стається періодично, приблизно через 600 тисяч років. Учені порахували, що якраз уже 600 тисяч років минуло з останнього виверження. І вони також досліджували ґрунт в кратері. А там велика територія. Територія кратеру того вулкану десь діаметром 70 кілометрів, і ґрунт піднявся десь там на 20 чи 30 сантиметрів уже. Тобто вчені кажуть, що питання не стоїть - вибухне він чи не вибухне. Він вибухне обов'язково. І загине пів -Америки, та весь світ практично загине, бо від цієї пилюки, від цього всього створиться така атмосфера на Землі, що буде холодно і нічого вже родити не зможе, і люди не зможуть вижити. Питання тільки в тому, коли то станеться? От і все, раніше чи пізніше. Зупинити вони то не зможуть ніяк.

Ось так Земля себе очищає в якійсь мірі від людства теж. І це серйозна інформація, бо це вчені доводять.

Я розумію, яка паніка може початися в американців, але це катастрофа всієї земної кулі практично. Можливо, якась частина Землі і зможе вижити? Ми не знаємо. Може, це буде якраз і Україна, хто знає? Розумієте, можливо, сюди десь піде великий потік людей. Можливо, дуже мало живих лишиться людей, хто знає? Ніхто не знає, тільки Бог знає. І все в Божих руках: станеться цей апокаліпсис швидше чи пізніше. Розумієте? Це в Божій силі - зупинити той вулкан. Нехай там на 100 років пізніше, чи ще пізніше станеться це виверження. Але все залежить від Бога. Якщо Бог захоче то зупинити - зупинить. Але це залежить і від людей, від нас з вами теж. Через наши молитви, через те, як ми духовно возростаємо, як біля нас возростають духовно інші, Бог може зупиняти от ці моменти апокаліптичні. Тому що чим більше людей увірують в Бога, тим більший шанс дасться й іншим увірувати. Бог не попустить цьому вулкану забрати людство, яке мало перспективу увірувати в Нього.

Якщо ж людство спить, як кажуть в посланні до Лаодикійської Церкви (Об. 3:15-19) : "... ти не холодний, ані гарячий. Якби то холодний чи гарячий ти був! … Бо ти кажеш: "Я багатий, і збагатів, і не потребую нічого". А не знаєш, що ти нужденний, і мізерний, і вбогий, і сліпий, і голий! … Кого Я люблю, тому докоряю й караю того. Будь же ревний і покайся!" Господь нас попереджає: "Поки Я не виплюнув тебе з уст Своїх, поки ти ще в Книзі Життя записаний, покайся!" І хто знає, розумієте?

Люди своєю злою діяльністю, злою енергією дошкуляють так Землі, що вона може не витримати. І ті вулкани - як чиряки на тілі, або щось тому подібне. Так що мало що може лишитися на Землі. Так? Той вулкан - то не жарти.

Там десь ще метеорит іде на Землю. Все Бог може скорегувати, якщо буде ради кого і ради чого. Розумієте? Якщо ми не будемо тими гадаринськими людьми, які легковажно сказали Богу: "Йди від нас." Бо, якщо ми скажемо "йди від нас", ну, то розумієте, що підемо туди, куди біси пішли. А вони не хотіли туди йти, саме тому у свиней попросилися. Але все одно потім вони зразу ж пішли донизу, бо свині не потопилися. А біси повинні десь знаходитися, в якомусь тілі. Якщо ж вони не справилися, значить, їх диявол забирає донизу і випускає нову "гвардію" бісів на Землю. Щось в такому дусі. Розумієте? І нові вже стараються залізти, увійти в людину, бути в людині і проявлятися в ній гордовитістю, пихатістю, жадністю, нетерпимістю і т.д. і т.д.. Все це прояви злої сили, тобто прояви чорної сторони душі.

Тому молімо Бога, щоб Бог давав нам Любові, Мудрості, Сили на кожному кроці нашого життя, давав віри в Нього і підтримки в нашому житті. І Бог щедро нас буде цим наповнювати, так як і зараз. Відчуваєте? Боже тепло, Божу благодать. Так? Як говорять святі отці "духовну баню", відчуваєте? От ми маємо цю "духовну баню". І повинні молитися, підтримувати нашу Церкву, нашу святу, християнську православну Церкву зі всіма таїнствами Господніми. Церкву, яка дійсно прагне послужити Богові і людям. Щоб вона ширилася по всій Україні, по всьому світу. На все воля Божа, воля свята.

Нехай вас Бог благословляє, охороняє, укріпляє і спасає.

Слава Ісусу Христу!

 

Апостол (Гал., VI:11-18):

6

11 Погляньте, якими великими буквами я написав вам своєю рукою!

12 Усі ті, хто бажає хвалитися тілом, змушують вас обрізуватись, щоб тільки вони не були переслідувані за хреста Христового.

13 Бо навіть і ті, хто обрізується, самі не зберігають Закона, а хочуть, щоб ви обрізувались, щоб хвалитися їм вашим тілом.

14 А щодо мене, то нехай нічим не хвалюся, хіба тільки хрестом Господа нашого Ісуса Христа, що ним розп'ятий світ для мене, а я для світу.

15 Бо сили немає ані обрізання, ані необрізання, а створіння нове.

16 А всі ті, хто піде за цим правилом, мир та милість на них, і на Ізраїля Божого!

17 Зрештою, хай ніхто не турбує мене, бо ношу я Ісусові рани на тілі своїм!...

18 Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з духом вашим, браття! Амінь.

 

Євангеліє (Лк., VIII:26-39):

8

26 І вони припливли до землі Гадаринської, що навпроти Галілеї.

27 І, як на землю Він вийшов, перестрів Його один чоловік із міста, що довгі роки мав він демонів, не вдягався в одежу, і мешкав не в домі, а в гробах.

28 А коли він Ісуса побачив, то закричав, поваливсь перед Ним, і голосом гучним закликав: Що до мене Тобі, Ісусе, Сину Бога Всевишнього? Благаю Тебе, не муч мене!

29 Бо звелів Він нечистому духові вийти з людини. Довгий час він хапав був його, і в'язали його ланцюгами й кайданами, і стерегли його, але він розривав ланцюги, і демон гнав по пустині його.

30 А Ісус запитався його: Як тобі на ім'я? І той відказав: Легіон, бо багато ввійшло в нього демонів.  

31 І благали Його, щоб Він їм не звелів іти в безодню.

32 Пасся ж там на горі гурт великий свиней. І просилися демони ті, щоб дозволив піти їм у них. І дозволив Він їм.

33 А як демони вийшли з того чоловіка, то в свиней увійшли. І череда кинулась із кручі до озера, і потопилась.

34 Пастухи ж, як побачили теє, що сталось, повтікали, та в місті й по селах звістили.

35 І вийшли побачити, що сталось. І прийшли до Ісуса й знайшли, що той чоловік, що демони вийшли із нього, сидів при ногах Ісусових вдягнений та при умі, і полякались...

36 Самовидці ж їм розповіли, як видужав той біснуватий.

37 І ввесь народ Гадаринського краю став благати Його, щоб пішов Він від них, великий бо страх обгорнув їх. Він же до човна ввійшов і вернувся.

38 А той чоловік, що демони вийшли із нього, став благати Його, щоб бути при Ньому. Та Він відпустив його, кажучи:

39 Вернися до дому свого, і розповіж, які речі великі вчинив тобі Бог! І той пішов, і по цілому місту звістив, які речі великі для нього Ісус учинив!

 

 




<<< 56 сторінка зміст 58 сторінка >>>
   1      2      3      4      5      6      7      8      9      10      11      12      13      14      15      16      17      18      19      20      21      22      23      24      25      26      27      28      29      30      31      32      33      34      35      36      37      38      39      40      41      42      43      44      45      46      47      48      49      50      51      52      53      54      55      56      57      58      59      60      61      62      63      64      65      66      67      68      69      70      71      72      73      74      75      76      77      78      79      80      81      82      83      84      85      86      87      88      89      90      91      92      93      94      95      96      97      98      99      100      101      102      103      104   


 
 
вгору

НовиниДуховні повчанняКанонічна Єпископальна лініяІсторія Церкви
Головні засади ЦерквиВладика МойсейВаші запитанняЛисти та відгуки
Вакантні позиціїІєрархія УАПЦ-КЛінкиФотохроніки

 
Офіційний сайт Української Автокефальної Православної Церкви Канонічної,
url:www.soborna.org
зв'язок з нами: PatriarchMoses@soborna.org
+380 044 587 77 90
webmaster