.
Українська Автокефальна Православна Соборна Церква Канонічна. Патріарх Мойсей. Українська Автокефальна Православна Соборна Церква Канонічна. Патріарх Мойсей. Українська Автокефальна Православна Соборна Церква Канонічна. Патріарх Мойсей.
  Новини * Духовні повчання * Канонічна Єпископальна лінія * Історія Церкви  
  Головні засади Церкви * Владика Мойсей * Ваші запитання * Листи та відгуки * Вакантні позиції  
 
 
 

ДУХОВНІ ПОВЧАННЯ


47. ПРОПОВІДЬ ПАТРІАРХА МОЙСЕЯ
В ДЕНЬ РІЗДВА ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ,
25.09.2005


 

Різдво Пресвятої Богородиці

Слава Ісусу Христу, дорогі браття і сестри!

Сьогодні я вам розповім про свято Різдва Пресвятої Богородиці.

В іудейському народі, коли народжувалася дитина, - це було благословення Боже. Й іудейський народ у час народження Ісуса Христа ще свято тримав цю традицію. Вони молили і просили Бога, щоб дитина йшла до них з Царства Божого, а не з пекла. Розумієте, що я кажу?

От Іоаким і Анна такі були, батьки Марії. Але вони були дуже старими вже і в них ніяк не народжувалася дитина - ні хлопчик, ні дівчинка. Іоаким і Анна були дуже побожні. Іоаким крім десятої частини до храму ніс ще більше, десь до одної третини всього, що він мав.

Але одного разу священик не прийняв цієї жертви і сказав: "Раз в тебе нема дітей, а тобі вже майже 80 років, значить, твоя жертва Богу не угодна. Забери все, що ти приніс, і йди звідси". Був такий ревнивий священик. Не просто принесли і добре, а такий, що дійсно переживав. Священик думав собі: раз в тебе нема дітей, а з виду ти такий праведний, може, ти тільки з виду праведний. Раз тобі Бог не дає дітей, значить, ти грішний. Розумієте, що виходило, що для іудейського народу в той час мусили йти тільки світлі душі їх роду. Розумієте, більшим числом ішли світлі, Божественні душі. А тут в тебе не народжується душа, значить, забери жертву і йди геть звідси. Іоакиму і так було боляче, а тут ще почути таку образу від самого священика. Він лишив все і пішов в пустелю постити. І вирішив він так: якщо в мене не народиться дитина, якщо я Богу не угодний - нехай я тут краще помру, але назад не вернуся, .

Анна ж теж почула цю історію за свого чоловіка. Вона дуже засумувала, що ось так вразили їх боляче. І це ж всі іудеї вже знають, бо їй сусіди розказали. І вона дуже сумна вийшла в садочок. Плаче, сумує і молиться. І коли вона молилась, то зробила правильну молитву. Яку? Ось таку. Вона сказала: "Господи, якщо в мене народиться хлопчик, віддам його в жертву Тобі - буде він священиком." Тобто віддати в священики - це в жертву Богу. Бо служити для Бога, не для себе. І далі вона сказала: "Господи, якщо народиться дівчинка, теж віддам в жертву Тобі." При синагогах теж виховувались дівчатка з 3 років, як майбутні матері Спасителя. Як майбутні матері того, хто прийде - народиться святий, досконалий. Він прийде вже після Мойсея. І буде людей навчати правди, і виведе їх зі всіх проблем, які тільки є. І збудує Царство - державу правди. І стане їхнім президентом, царем. І зробить їх щасливими. Розумієте? От такого Спасителя чекали іудеї.

І коли вона зробила цю молитву, пообіцявши Богу, тут же їй явився Ангел Божий Гавриїл. А він є благовісник Божий, він тільки несе благі вісті. От як нам має якась блага вістка прийти для Церкви - вже комусь буде снитися Гавриїл. Або в баченнях наших молитовних буде показано, що Гавриїл прийшов і є добра вістка. То означає, що буде добра вістка для нашої Церкви. Так само він явився перед Анною і сказав їй: "Анно, зачнеш ти і родиш Матір Бога, і даси їй ім'я Марія. Клич свого чоловіка." І вона передала цю вістку Іоакиму через людей. Він зрадів, повернувся з пустелі, і вони зачали дитину, яка пізніше народилася. Тобто родилася Діва Марія.

Вони дуже раділи їй, дуже тішилися, дуже щасливі були, що вона родилася. Але, коли прийшов час, коли їй три роки виповнилося, вони покликали всіх родичів. Одягнули дівчаток, прикрасили в стрічки, дали їм свічки - щоб ішли вони попереду. І от так урочисто відвели Марію в храм, для того щоб вона там навчалася слову Божому. Вона навчалася там і вишивати, і ткати облачення священичі. Тобто вона готувалась як майбутня Матір Божа. Але про це вже розкажу на свято Введення у храм Пресвятої Богородиці. Тоді буде розповідатися за Марію, до якого часу вона там була, як вона потім заміж вийшла, як вона не хотіла заміж, як її все-таки заставляли, тому що дівчатка-іудеї повинні були вже в 13 років виходити заміж. Іудеям було не зрозуміло: ми тебе як Матір майбутню виховуємо, а як це ти маєш зачати сина без чоловіка? Не розуміли, що це має бути.

Ось так Іоаким і Анна прожили, бачите, як святі. Бог їх довго витримував в терпимості, а терпимість святості дала їм. Вимолювали вони дитину дуже сильно, що аж трошки Іоаким увійшов у відчай. Та ще й його було сильно ображено, тобто сильний удар був по ньому нанесений. Так? Для нього це було дуже боляче. Але хто був понижений, буде повишений. І тут же йому радісна вістка прийшла. Тут же йому прийшла вістка, що зачнете і родите дівчинку. І буде вона Матір'ю Бога. Вони до кінця не розуміли цих слів, не розуміли Бога. Вони вірили, як усі, що прийде Месія: "Я знаю, що прийде Месія, що зветься Христос, як Він прийде, то все розповість нам" (Ів., ІV:25), але не на сто відсотків. Так, як ви: деколи слухаєте - і до кінця не розумієте, бачите - і до кінця не добачаєте, чуєте - і до кінця не дочуваєте. Так само і вони.

Велике свято є Різдво Пресвятої Матінки Божої. Вона прийшла в цей світ як вибраний сосуд. Через неї мав народитися Господь наш Ісус Христос. Ось так, бачите, Бог готував цей рід. Анна й Іоаким були царського роду і священичого роду. Розумієте? У них народжувалася гілочка від гілочки високі души. Дуже вони духовні були, дуже високого роду, з якого прийшов сам Ісус Христос. З роду Давидового прийшов на Землю Ісус Христос. І ця лінія продовжується і по сьогоднішні дні. Просто ми цього не знаємо, ми за цим не слідкуємо, ми це втратили.

Але дещо ми можемо і навчитися від іудейського народу того часу. Не теперішнього часу, а ще тодішнього часу. Ми можемо навчитися зі Святого Писання, як треба бути з Богом. Якою все-таки жона повинна бути, яким чоловік повинен бути, як дітей виховувати, щоб Бог був завжди з нами. Як життя своє будувати з Богом, а не з політикою, чи ще з чимось. Тому стараємося бути дітьми світла Божого. Якщо світло йде на нас, ідімо на це світло. Якщо є ця можливість зараз вести вам дітей для навчання - ведіть цих дітей. Нехай вони входять у це світло Боже.

Сьогодні ми з дітками молилися і говорили за Ангелів. І я їм давав початок знання того, який є Ангел Хоронитель добрий. Трошки за поганого ангела розповідав, що він проявляється в поганих думках. Розповідав як треба слухати Ангела, як молитися, щоб він вам допомагав бути добрими. І ми сьогодні також молилися. Я їх благословив, щоб вони увійшли у світло Боже. Ось так, бачите, якщо будете вести дітей, вони просвітляться. І це буде наше майбутнє, бо кожен раз вони будуть до Ангела звертатися, до Бога, возростати в мудрості. Ангел же навчить і мов, і знання різні дасть, і писати, і малювати, і грати, і добро творити. Ангел вчить добро творити. І буде жити в кожного з вас всередині, буде з вами жити. І так наша держава буде лікуватися. Ось такі знання потрібні для всієї України і для всього світу. Розумієте, чи ні? І ця Божа благодать, яка дається через священика народові своєму, дітям особливо, то це дуже велика справа. Тому ми молимо Бога, щоб Він збудував свою Святу Церкву і вибрав своїх дітей, як пшеничку, а грішників, як бур'ян, попалив.

А Україна має стати тою першою державою, яка повинна збудувати тут Царство Боже, Царство справедливості, правди, гармонії, любові, висоти духовної. У людських душах повинна пройти еволюція. Ми повинні стати духовні. Злих буде забирати стихія. Ви будете це бачити. Розумієте? Україна від них буде чиститися і хворобами, і грипами, і чим завгодно. Вона і так чиститься зараз. Україна буде зразком для всіх держав.

Так що ви сприймайте дуже серйозно ці слова і кожен починайте працювати з себе особисто, контролюйте себе на кожному кроці. Є для цього Ангел Хоронитель: "Ангеле мій Святий, очисти мене від поганої думки, від поганого почуття, від поганого бажання. Допоможи мені бути добрим, допоможи мені бути Божим." Давайте готуватись, бо часу мало. Бо бачите, що робиться зі світом - епідемії, катастрофи, природні катаклізми. А якщо це і на Україну піде? Якщо тут не буде кого спасати, то піде на Україну. Розумієте? Але ми боятися не будемо. Чому? Бо ми з Богом. І ми знаємо, що ми з Богом, і тому лишимось. Тільки ті, що в Темряві, вони бояться цього. Вони дуже бояться цього, дуже. А Бог відновить землю дуже швидко, якщо навіть і затопить її. І з'являться нові гори, з-під моря вийдуть, і нові поля, і нові ліси, якщо треба. Так же ж? Тобто Бог - Творець Вселеної, не тільки землі. Але якщо ми будемо світлом, то ми будемо з ним. Якщо ми поза світлом, ми будемо з темрявою, з богом зла, який нищить світ і ненавидить. Ми молимось з вами і ми скликаємо світло з Небес. Відчуваєте - радість на вас сходить? Так? Особливо тому, що сьогодні діти з нами. Приємно було, правда? А хтось молиться, і їхній бог знизу, і він дає їм тільки ту темряву, тільки ту ненависть, ту чорноту, в якій вони ще більше ненавидять інших. Розумієте?

Тому молімося до Бога, щоби світло сходило на нас і благословляло нас і дітей наших, і роди наші. Щоб ці діти мали прекрасне майбутнє, яке вони ж і будуть допомагати нам розбудовувати.

Терпімо, дорогі, молімося, будьмо мудрі, не піддаваймося на гріховні речі, будьмо з Богом, будьмо зі світлом Божим. І тоді світло Боже нас не залишить і благословить. І Бог благословляє вас всіх своєю Любов'ю, своєю благодаттю і благословляє роди ваші.

Амінь.

Слава Ісусу Христу!




<<< 46 сторінка зміст 48 сторінка >>>
   1      2      3      4      5      6      7      8      9      10      11      12      13      14      15      16      17      18      19      20      21      22      23      24      25      26      27      28      29      30      31      32      33      34      35      36      37      38      39      40      41      42      43      44      45      46      47      48      49      50      51      52      53      54      55      56      57      58      59      60      61      62      63      64      65      66      67      68      69      70      71      72      73      74      75      76      77      78      79      80      81      82      83      84      85      86      87      88      89      90      91      92      93      94      95      96      97      98      99      100      101      102      103      104   


 
 
вгору

НовиниДуховні повчанняКанонічна Єпископальна лініяІсторія Церкви
Головні засади ЦерквиВладика МойсейВаші запитанняЛисти та відгуки
Вакантні позиціїІєрархія УАПЦ-КЛінкиФотохроніки

 
Офіційний сайт Української Автокефальної Православної Церкви Канонічної,
url:www.soborna.org
зв'язок з нами: PatriarchMoses@soborna.org
+380 044 587 77 90
webmaster