.
Українська Автокефальна Православна Соборна Церква Канонічна. Патріарх Мойсей. Українська Автокефальна Православна Соборна Церква Канонічна. Патріарх Мойсей. Українська Автокефальна Православна Соборна Церква Канонічна. Патріарх Мойсей.
  Новини * Духовні повчання * Канонічна Єпископальна лінія * Історія Церкви  
  Головні засади Церкви * Владика Мойсей * Ваші запитання * Листи та відгуки * Вакантні позиції  
 
 
 

ДУХОВНІ ПОВЧАННЯ


30. ПРОПОВІДЬ ПАТРІАРХА МОЙСЕЯ
ПРО ПОКЛИКАННЯ ПЕРШИХ АПОСТОЛІВ І ПРО СВЯТИХ ЗЕМЛІ УКРАЇНСЬКОЇ,
10.06.2007


 

Неділя 2-га після П'ятидесятниці

День всіх святих землі української

Во ім'я Отця, Сина, Святого Духа! Амінь.

Зі святом вас, дорогі браття і сестри!

Сьогодні Свято всіх святих землі української, тобто всіх, хто жили в нашій Руській землі, всіх, хто прославлявся святим життям. Це їхній день, і вони сьогодні особливо молять за Україну Господа нашого, щоби Бог дарував нам більший урожай чи давав більше розуміння Істини. Щоб дарував нам народження Його святої Церкви і допомагав будувати той храм, який ми будуємо.

Сьогодні День всіх святих землі української.

В одкровенні давно було показано, як моляться святі на небесах. То щоб ви знали, що всі святі стоять разом, але святі кожного народу стоять окремо одні від других. А коли відкривається завіса і на престолі возсідає сам Господь наш Ісус Христос, то Він сповіщає, що відбувається сьогодні в Україні. І вони, коли чують про те, що коїться, дуже сумують. Але коли дізнаються , що Господь відбудовує Свою Святу Церкву, що ми молимося з вами, славимо ім'я Господнє, стараємося піднятися в розумінні Істини, нести цю Істину іншим людям, будувати храм Його, - то Господь і всі святі в Небесах цьому дуже радіють. Тому дякуємо Господу нашому, що допоміг багатьом, хто жив в Україні, спастися і прийти на Небеса. Господь так будує свою Церкву, що сили пекла не подолають її.

Дійсно, в Україні завжди було важко жити. Дуже красива земля, дуже багато спокус для ворогів, які постійно нападали на цю землю: чи татари, чи монголи, чи то інша яка біда. І нашому народу треба було охороняти цю землю, віддаючи своє життя за ближніх своїх. Тоді, коли надіялися на Бога, - і охоронялися. Коли понадіялися на старшого брата (який не є старшим братом, а молодшою неслухняною донькою, тобто на Московію понадіялися), то ми втратили силу охороняти себе. І тоді вже татари, монголи почали підбивати під ноги Київську Русь, нищити, палити її.

Україна має дуже багато святих. Я думаю, що сотні, я думаю, що тисячі, я думаю, що мільйони. Якщо взяти 1933 рік, рік голодомору, коли Сталін допоміг зібрати "великий урожай на Небеса", тобто "врожай душ". Диявол, не розуміючи цього, збирав душі для Небес, знищуючи їх, забираючи в них урожай хліба. Люди помирали від голоду, але тоді ще в людях жила віра, вони вірили в Бога, Творця Всесвіту. Це йшов тільки 1933 рік. Ще не можна було забрати віру в Бога, бо люди в цьому виховані були, пройняті Духом Святим. А Диявол косив їх тоді. Скільки? 14 мільйонів пішли на Небеса. Нехай з них 4 - то так собі, а 10 мільйонів, то певен, на Небесах молять Бога за те, щоб Україна мала кращу долю, долю Царства Божого, щоб будувати Царство Бога в Україні і для всього світу.

Якщо офіційно, то в Україні не дуже багато святих. Офіційно. Але ж Церква не знає всіх. А скільки я вам назвав раніше? Це мільйони спасенних душ на Небесах у Храмі Божому моляться сьогодні, це їхній день. Сьогодні всі святі всього світу вітають їх, як святих землі української, землі руської, що вони возсіяли своїм спасінням.

У сьогоднішньому Євангелії (Мт., ІV:18-23) розповідалося, як Ісус покликав апостолів. Він йшов, побачив рибаків, покликав їх. І вони лишили сіті свої. Вони не казали: "А може, я недостойний" - просто йшли за ним і робили своє діло. Деколи вони втомлювалися, і якось апостол Петро запитав у Ісуса: "От усе ми покинули, та й пішли за Тобою слідом; що ж нам буде за це? " (Мт., ХІХ:27), тобто все лишили: і дружин своїх, і дітей, і землі свої. А Він каже: "кожен, хто за Ймення Моє кине дім, чи братів, чи сестер, або батька, чи матір, чи діти, чи землі, той багатократно одержить і успадкує вічне життя " (Мт., ХІХ:27), тобто хто це зробив щиро, то буде мати в сто разів більше там, в майбутньому житті. Ми є дуже тимчасові в цьому фізичному тілі. Розумієте? Так що, "не лякайтеся тих, - казав Христос, - хто тіло вбиває, а душі вбити не може; але бійтеся більше того, хто може й душу, і тіло вам занапастити в геєнні" (Мт., Х:28

Може, ви і самі святі, яких сьогодні Господь теж кличе і каже: "Іди за мною будувати храм для України, для всього світу".

І ми теж з вами повинні мріяти спасти весь світ, починаючи з себе, з оточення, з України - і весь світ. У нас нема зараз такої можливості щоб сильно впливати на весь світ, тому що ми повинні збудувати себе в Господі. І коли ми будемо сильні духовно, нам тоді Бог дозволить більше працювати, але щоб ми тільки не нашкодили. Розумієте? Обережно дасть нам ту працю, у якій ми будемо мати більше сили. Тому що ми будемо вже більш мудрі, смиренні, покірні Волі Божій, терпеливі, тобто більш духовні, досконалі, очищені, для того щоб допомогти світу цьому, який живе на землі. Бо всюди, якщо ви будете їхати по всіх землях, чи в Польщу, чи в Росію, чи в Америку, то будете дивитися, що там такі самі люди, як і ми. Такі ж вони гарні, як ми, і теж хочуть спасіння, тільки не знають, де воно. Не чують цих лекцій, що ви чуєте. Вони читають вчення Ісусове, але не читають інструкцій до Його вчення, тобто ці лекції. Вони його відчувають, що воно є спасительне, але не мають сили йти за ним. Вони страждають по всьому світу і чекають, чекають. І, може, ви станете тими апостолами, які будуть нести ці практичні пояснення до Святого Писання, - через своє служіння, своїми ділами.

Ми вже служимо як послідовники нашого Господа Ісуса Христа, Ісуса Спасителя. Так? Працюймо.

Ми зараз з вами є при великій справі. Жаль, тільки, що це не кожен розуміє. То, здається, що за нами, можливо, з пальмами повинні ходити, з лаврами, що повинні нас прославляти на кожному кроці.

Ні, повинні гнати, оббріхувати, переслідувати - те, що обіцяв нам Ісус. Він казав: "Мене переслідували, то й вас переслідувати будуть" (Ів, ХV:20). Він же досконаліший за нас? Досконаліший.

Апостол Павло каже: "Камінням побиті бували - умирали, зарубані мечем, тинялися в овечих та козячих шкурах, збідовані, засумовані, витерпілі. Ті, що світ не вартий був їх, тинялися по пустинях та горах" (Євр., ХІ:37-38), ті, кого весь світ не достойний був, гонимі від цього грішного світу. Тому завжди дбайте, не що за вас люди думають, а що за вас Бог думає, оце важливо. І тоді ви підете за Ним і будете світлом для світу, яке світить в темряві. Темрява не може огорнути його. І тоді за вами будуть спасатися. Чи то ваші рідні, чи ваші друзі, навіть, може, ваші недруги. Але ми повинні працювати. І чи вдасться нам це до кінця, чи ні - не наша справа. Бо, як говориться, не те що добре діло, а навіть добрий задум наш, бажання будуть Богом нагороджені. Тому стараймося. Бо бажання - це те, що формує душу. Вона буде світла, і коли вийде з тіла, ніколи в морок не піде - її Бог прийме до себе.

Не бійтеся труднощів. Нехай нас труднощі роблять сильними воїнами і унікальними в праці на землі. Будете боятися, будете тікати - станете каліками, інвалідами духовними, а такі в Царстві Божому не потрібні. Так? А люди, які не бояться труднощів і знають, як будуватися во ім'я добра, і будуються - стають сильними, могутніми воїнами, Господніми Апостолами і поповнять число святих землі української.

Нехай Бог нас благословляє.

Зі святом вас, дорогі браття і сестри!

 

Апостол (Рим., 2:10-16)

2

10 а слава, і честь, і мир усякому, хто чинить добре, юдеєві ж перше та гелленові.

11 Бо не дивиться Бог на обличчя!

12 Котрі бо згрішили без Закону, без Закону й загинуть, а котрі згрішили в Законі, приймуть суд за Законом.

13 Бо не слухачі Закону справедливі перед Богом, але виконавці Закону виправдані будуть.

14 Бо коли погани, що не мають Закону, з природи чинять законне, вони, не мавши Закону, самі собі Закон,

15 що виявляють діло Закону, написане в серцях своїх, як свідчить їм сумління та їхні думки, що то осуджують, то виправдують одна одну,

16 дня, коли Бог, згідно з моїм благовістям, буде судити таємні речі людей через Ісуса Христа.

 

 

Євангеліє (Мт., 4:18-23)

4

18 Як проходив же Він поблизу Галілейського моря, то побачив двох братів: Симона, що зветься Петром, та Андрія, його брата, що невода в море закидали, бо рибалки були.

19 І Він каже до них: Ідіть за Мною, Я зроблю вас ловцями людей!

20 І вони зараз покинули сіті, та й пішли вслід за Ним.

21 І, далі пішовши звідти, Він побачив двох інших братів, Зеведеєвого сина Якова та Івана, його брата, із Зеведеєм, їхнім батьком, що лагодили свого невода в човні, і покликав Він їх.

22 Вони зараз залишили човна та батька свого, та й пішли вслід за Ним.

23 І ходив Він по всій Галілеї, по їхніх синагогах навчаючи, та Євангелію Царства проповідуючи, і вздоровлюючи всяку недугу, і всяку неміч між людьми.

24 А чутка про Нього пішла по всій Сирії. І водили до Нього недужих усіх, хто терпів на різні хвороби та муки, і біснуватих, і сновид, і розслаблених, і Він їх уздоровляв.

25 І багато людей ішло за Ним і з Галілеї, і з Десятимістя, і з Єрусалиму, і з Юдеї, і з Зайордання.

 

 




<<< 29 сторінка зміст 31 сторінка >>>
   1      2      3      4      5      6      7      8      9      10      11      12      13      14      15      16      17      18      19      20      21      22      23      24      25      26      27      28      29      30      31      32      33      34      35      36      37      38      39      40      41      42      43      44      45      46      47      48      49      50      51      52      53      54      55      56      57      58      59      60      61      62      63      64      65      66      67      68      69      70      71      72      73      74      75      76      77      78      79      80      81      82      83      84      85      86      87      88      89      90      91      92      93      94      95      96      97      98      99      100      101      102      103      104   


 
 
вгору

НовиниДуховні повчанняКанонічна Єпископальна лініяІсторія Церкви
Головні засади ЦерквиВладика МойсейВаші запитанняЛисти та відгуки
Вакантні позиціїІєрархія УАПЦ-КЛінкиФотохроніки

 
Офіційний сайт Української Автокефальної Православної Церкви Канонічної,
url:www.soborna.org
зв'язок з нами: PatriarchMoses@soborna.org
+380 044 587 77 90
webmaster