.
Українська Автокефальна Православна Соборна Церква Канонічна. Патріарх Мойсей. Українська Автокефальна Православна Соборна Церква Канонічна. Патріарх Мойсей. Українська Автокефальна Православна Соборна Церква Канонічна. Патріарх Мойсей.
  Новини * Духовні повчання * Канонічна Єпископальна лінія * Історія Церкви  
  Головні засади Церкви * Владика Мойсей * Ваші запитання * Листи та відгуки * Вакантні позиції  
 
 
 

ДУХОВНІ ПОВЧАННЯ


50. ПРОПОВІДЬ ПАТРІАРХА МОЙСЕЯ
ПРО ТЕ, ЯК СПАСТИ СВОЮ ДУШУ,
02.10.2005


 

Неділя 16-та після П'ятидесятниці

Слава Ісусу Христу! Дорогі браття і сестри!

Сьогодні ми слухали Святе Євангеліє (Мк., VІІІ: 34-38, ІХ:1), в якому Христос закликає кожного, хто прийшов на цю землю: "Коли хто хоче йти вслід за Мною", - тобто за правдою, за істиною, за благістю, за щастям життя, - "хай зречеться самого себе, і хай візьме свого хреста та й за Мною йде! Бо хто хоче душу свою зберегти, той погубить її, а хто згубить душу свою ради Мене та Євангелії, той її збереже", тобто, хто життя своє віддасть ради себе, той втратить його, а хто життя своє віддасть ради правди, ради істини, - тобто ради Бога, - той знайде його, знайде в житті вічному.

І кожна людина на землі думає: "Краще я буду піклуватися про своє, домашнє. Якщо я не буду піклуватись, то хто буде про мене піклуватися?" Правильно. Але коли є вибір: іти за Богом чи піклуватися за своє, - то треба йти за Богом. І Бог дає людині таку можливість, як і казав: "Не журіться про життя своє що будете їсти та що будете пити, ні про тіло своє, у що зодягнетеся.... шукайте ж найперш Царства Божого й правди Його, а все це вам додасться"(Мт., VІ: 25, 33). І ти бачиш тоді, що в тебе клієнтів більше стало і в тебе краще бізнес пішов. В тебе інші справи покращились, бо ти в дійсності йдеш за Богом, а все останнє тобі тільки додається: і родина, і все інше в порядку. Ти не тратиш гроші на ліки, не бігаєш по лікарнях, не клопочешся різними іншими питаннями, тобі вже не потрібно на них витрачати час. Бо ти пішов за Богом.

А інакше в тебе все йде шкереберть, тяжко. І ти своє життя ради себе віддаєш, бо кажеш: "Хто за мене краще подбає, якщо я сам за себе не подбаю". І ти життя втрачаєш, бо ти егоїст, ти будуєш життя своє на егоїзмі. Ти його втрачаєш для Бога, для вічного життя. І даремно ти прийшов сюди, і даремна твоя праця. І, може, підеш до пекла. Розумієте? А в пеклі вже людина не може робити ні добра, ні віддавати, ні служити, бо там - вже все, твій час закінчився. І тільки одна надія на землю, якщо на землі в той час ще лишаться люди, які будуть молитися за цю душу. Одна надія на землю, що люди будуть уповати до Божого милосердя, і що Бог поможе цій душі підніматися з пекла, і дасть їй ще можливість, якою вона може знову не скористатись. Розумієте?

Тобто хто хоче йти за Мною - візьми хрест свій, і йди за мною. І Христос каже: "І хрест мій хоч важкий, але солодкий". Бо хоч б'ють тебе, хоч обманюють, хоч брешуть, але ти знаєш, що ти в ім'я Правди йдеш, що твоє служіння дуже потрібне ближньому твоєму, тому хто біля тебе. А Бог тобі приносить радість, розраду, спокій. Бо якщо ти не йдеш за Богом, тебе коти будуть шкребти всередині, роз'їдати твою душу, собака буде гризти твою прекрасну душу, яка буде спотворюватися. І тобі буде погано, тобі буде тяжко. Тому-то хрест хоч важкий, але солодкий.

Як я вам говорив раніше, якщо ви не хочете взяти хрест Божий і йти за Правдою Божою, то понесете свій родовий хрест. А родовий хрест так притисне, так придавить за гріхи роду, що ви навряд чи з ним справитесь. Розумієте?

Зараз, дорогі мої, ви бачите, що відбувається у світі. Відбувається нормальна річ, яку описано в Святому Євангелії в одкровенні Іоана - апокаліпсис. І там говориться за одного ангела, який візьме чашу, наповнену всякою отрутою, і виллє в ріки. І забрудниться повітря, і отруяться води і тому подібне. А потім сарана вийде з пекла. І в неї буде хвіст, як у скорпіона, волосся, як у жінки, обличчя, як у лева. Це означає, що це вже є кінець світу, що вже четверта чаша вилита, четвертий ангел працює. І тому ідуть різні хвороби, від яких можна вберегтися праведністю життя. Праведністю!

Праведність не допустить до вас ніякої корости. Прочитайте 90 псалом: "…впаде тисяча з боку від тебе, і десять тисяч праворуч від тебе, до тебе ж не дійде!…Тільки своїми очима подивишся, і заплату безбожним побачиш… Тебе зло не спіткає, і до намету твого вдар не наблизиться…" Розумієте?

А сарана ця, яка вийшла уже з-під землі, - це людська підлість, яка реалізовується як скорпіонячий хвіст. Люди підлі зараз? Далі волосся жіноче - зараз владарює спокусниця. Тобто в образі жінки-спокусниці вона працює ця зла сила. Обличчя - як у лева. Як вкусить, мало не здасться, загризе. Правда? Тобто мусимо бути обережними зараз, молитися, бути з Богом. Щоб Бог поставив на вас печатку свою - 777. Тоді до вас не наблизиться ніяке зло, ніяка короста, ніяка стріла, що летить на вас, не поразить вас.

Тому стараймося бути Божими, бо Бог готує Своє Царство для землі, Бог готується прийти в силі Своїй на землю. Розумієте? Ради вибраних ці дні скорочуються. І ми дійсно бачимо, що відбувається. Правда? Війни то тут, то там, землетруси. Але найголовніше - духовна деградація. Неповага дітей до батьків, батьків до Бога, тобто - абсолютна духовна деградація. Але є ви - вибрані. Якщо ви чуєте слова ці і йдете за ними, ви - вибрані. Бо кликаних багато, Бог до всіх говорить. Правда? Для всіх Євангеліє написано. А хто в нього вникає? Тільки вибрані, ті, кому в душу йде це і хто слухає Його і виконує. Так що зараз будьмо серйозні, стараймося взяти ту ношу благодатну, той хрест Божий на себе і нести вперед. Тобто для зростання громади Божої, для добрих справ, в терпінні, в послусі. І стримуйтесь від спокус. Бо спокуси зараз дуже сильні, дуже підступні. Вони б'ють і збивають з ніг усіх, навіть вибраних Божих. Розумієте? Тому будьте зараз обережні, моліться до свого Ангела-Хоронителя, щоб давав вам добрі думки. Очищайтесь від поганих, контролюйте себе. Спасайтесь - і біля вас спасеться тисяча.

Бог любить кожного з вас, кожному дасть захист свій. Будьте певні в цьому, вірте в це. Бо Бог дуже, дуже любить кожного з вас. І тих навіть, що не спасаються, Він любить, але вони мають вільний вибір і гинуть. Ми теж маємо вільний вибір, яким хочемо присвятити свій час на служіння Богу, на несення цього хреста, про який Бог казав: "Хто візьме хрест свій, хто віддасть життя своє ради Мене, той його спасе, той його отримає." Так? І ще Господь казав: "А хто життя проживе ради себе, егоїстично, той його втратить."

Тому давайте все життя наше віддамо Господу, тобто Правді, служінню Добру на землі, щоби Царство Його, яке на Небесах, прийшло на Землю. Щоб Царство Його утверджувалось в першу чергу зараз в наших серцях. Чуєте, що я кажу? Щоб у наших серцях зародилось Царство Його і було тут. І зараз ми тут, як світло в світлі Божому, серцями своїми щирими і каємось, і прагнемо чистоти.

Зараз ми розійдемося додому. Але в душі буде у вас світло. І ви освітлите весь Київ, бо ви живете в різних куточках міста. І таким чином благословляється Київ. Розумієте? І благословляються ті люди, які біля вас, якщо ви стараєтесь бути Божими, а не самі по собі. Щоб у вас не зла сила проявлялася, а тільки Божественна. Ради цього варто й ходити сюди на службу. А якщо ви не можете з собою справлятись або не хочете - прошу не ходити сюди. Бо наша Церква є для покликаних. Для покликаних, які дійсно цінять це і які дійсно будуть мінятися. Хто жартує з цим, просто так бавиться - ви ж тільки себе підставите під удар. Тому серйозно відносьтесь до всього, робіть свій вільний вибір відразу, прямо зараз.

Нехай Бог вас благословляє Своєю любов'ю, Своєю благодаттю.

Слава Ісусу Христу!

 

Апостол (Гал.,ІІ:16-20):

2

16 А коли ми дізнались, що людина не може бути виправдана ділами Закону, але тільки вірою в Христа Ісуса, то ми ввірували в Христа Ісуса, щоб нам виправдатися вірою в Христа, а не ділами Закону. Бо жадна людина ділами Закону не буде виправдана!

17 Коли ж, шукаючи виправдання в Христі, ми й самі показалися грішниками, то хіба Христос слуга гріху? Зовсім ні!

18 Бо коли я будую знов те, що був зруйнував, то самого себе роблю злочинцем.

19 Бо Законом я вмер для Закону, щоб жити для Бога. Я розп'ятий з Христом.

20 І живу вже не я, а Христос проживає в мені. А що я живу в тілі тепер, живу вірою в Божого Сина, що мене полюбив, і видав за мене Самого Себе.

 

 

Євангеліє (Мк., VIII:34-38, IX:1):

8

34 І Він покликав народ із Своїми учнями, та й промовив до них: Коли хоче хто йти вслід за Мною, хай зречеться самого себе, і хай візьме свого хреста та й за Мною йде!

35 Бо хто хоче душу свою зберегти, той погубить її, а хто згубить душу свою ради Мене та Євангелії, той її збереже.

36 Яка ж користь людині, що здобуде ввесь світ, але душу свою занапастить?

37 Або що назамін дасть людина за душу свою?

38 Бо хто буде Мене та Моєї науки соромитися в роді цім перелюбнім та грішнім, того посоромиться також Син Людський, як прийде у славі Свого Отця з Анголами святими.

9

1 І сказав Він до них: Поправді кажу вам, що деякі з тут-о приявних не скуштують смерти, аж поки не бачитимуть Царства Божого, що прийшло воно в силі.

 




<<< 49 сторінка зміст 51 сторінка >>>
   1      2      3      4      5      6      7      8      9      10      11      12      13      14      15      16      17      18      19      20      21      22      23      24      25      26      27      28      29      30      31      32      33      34      35      36      37      38      39      40      41      42      43      44      45      46      47      48      49      50      51      52      53      54      55      56      57      58      59      60      61      62      63      64      65      66      67      68      69      70      71      72      73      74      75      76      77      78      79      80      81      82      83      84      85      86      87      88      89      90      91      92      93      94      95      96      97      98      99      100      101      102      103      104   


 
 
вгору

НовиниДуховні повчанняКанонічна Єпископальна лініяІсторія Церкви
Головні засади ЦерквиВладика МойсейВаші запитанняЛисти та відгуки
Вакантні позиціїІєрархія УАПЦ-КЛінкиФотохроніки

 
Офіційний сайт Української Автокефальної Православної Церкви Канонічної,
url:www.soborna.org
зв'язок з нами: PatriarchMoses@soborna.org
+380 044 587 77 90
webmaster