.
Українська Автокефальна Православна Соборна Церква Канонічна. Патріарх Мойсей. Українська Автокефальна Православна Соборна Церква Канонічна. Патріарх Мойсей. Українська Автокефальна Православна Соборна Церква Канонічна. Патріарх Мойсей.
  Новини * Духовні повчання * Канонічна Єпископальна лінія * Історія Церкви  
  Головні засади Церкви * Владика Мойсей * Ваші запитання * Листи та відгуки * Вакантні позиції  
 
 
 

НОВИНИ

23.10.2008

ПРЕС-РЕЛІЗ ПАТРІАРХА МОЙСЕЯ:
"ВАНДАЛІЗМ І СВЯТОТАТСТВО, ЯКОГО НЕ ЗНАЛО ЗАКАРПАТТЯ ПОНАД 60 РОКІВ"


Знаючи про корумповану судову систему в Україні, ми не впевнені у справедливості судових рішеннь, тому скликали цю прес-конференцію, щоб люди знали правду. Також усвідомлюємо судову відповідальність за неправдиві свідчення.

Родина Малиничів з В. Велегіцьким намагаються викрасти - рейдувати в м. Ужгороді Божі церкви. Документи на наші громади хитрістю вони вже частково присвоїли собі, що нам і підтвердили представники управління внутрішньої політики Закарпатської облдержадміністрації.

Малиничі, маючи підтримку сина, що працює в Ужгородській прокуратурі заступником прокурора, здійснювали махінації з церковними рахунками. За порушення всіх канонів Церкви і законів держави їх та В. Велегіцького, що їм допомагав, було відлучено від церковного єднання і анафемовано. Незважаючи на це, вони насмілились змінити церковні замки у Свято - Андріївській каплиці і знову почали там служити літургії, не маючи права і близько підходити до Престолу Божого.

11 жовтня Св. Андріївську каплицю по вул. Ольбрахта була опечатано церковною комісією в присутності єпископа Ужгородського і Закарпатського Василія. Проте озлоблені анафемовані зірвали опечатку з каплиці і, ймовірно, вчинили підпал 19 жовтня 2008 року.

Завдяки професійній роботі пожежників каплицю було оперативно погашено, тому вогонь майже не встиг зачепити стіни ззовні, в чому ви можете переконатися наочно як на фотографії, так і на місці злочину. Зі свідчень пожежників, загоряння відбулося рівномірно по всіх стінах каплички ізсередини, для чого потрібно було розлити легкозаймисту рідину. Версія загоряння через замикання електропроводки відкидається, оскільки в цьому випадку відбулось би відключення електрики і в будинках, що розташовані на одній електролінії з каплицею (а цього не сталося). Окрім цього пожежникам (як першим, хто прибув на місце пожежі) були задані питання щодо наявності в каплиці опалених хрестів, Євангелія в металевій оправі, семисвічника, ікон та іншого майна громади. За їх свідченнями, каплиця була абсолютно порожньою. Всі ці факти дають змогу зробити висновок, що все це викрали ті, хто здійснив підпал.

Ми також не виключаємо можливості нового нападу з боку анафемованих - на Свято-Троїцьку церкву по вул. Тімірязєва 15-д, де ми зараз даємо прес-конференцію про злочини, які здійснені проти нашої церкви.

У день злочину голова громади і єпископ Василій відразу звернулися до міліції. Але люди неодноразово чули від онуки Малинича А.А., що "міліція у них в кишені". Якщо зібрати все разом, то стає зрозумілим  і використання церковних рахунків і те, чому йде така шалена реакція на законні вимоги громад про перевірку церковних рахунків  протягом останніх 5 років. Як кажуть в народі: "На злодії і шапка горить". Злочинне угрупування під личиною благочестя дістало можливість керувати церковними рахунками, обирало і переобирало себе на керівні посади за спиною громади, без загальних зборів, щоб мати можливість відкривати нові рахунки в місті.

За статутом тільки громада має право обирати голів і секретарів для ведення справ громади, і церковні збори повинні відбуватися тільки в храмі за участю тих, хто відвідує Богослужіння. Запрошуємо наочно переконатися, що під час недільних служінь (з 10:00 ранку) у нас буває близько 60 - 130 і більше осіб.

За весь час існування цих рахунків на розбудову храмів не було отримано ані копійки, а все давалося прямими пожертвами вірних Закарпаття, а останнім часом і вірними київських громад нашої Церкви.

Виникає питання: чому на законні вимоги громади перевірити, що діється на церковних рахунках, зі сторони анафемованих виникає такий сильний спротив? Хто і наскільки незаконно вживає ці рахунки, що готовий навіть рейдувати і палити наші церкви? Відповідь дуже проста: як стверджували представники міської влади, Андрій Малинич, заслав своїх батьків у релігійні громади, щоб ті, діставши можливість керувати рахунками, допомогли йому отримувати хабарі від бізнесменів.

Також ми знаємо, що за короткий час "згоріли на хабарях" вже три прокурори міста, а Малинич А.А., перебуваючи на посаді заступника прокурора, багатів і залишався на посаді.

Ми не можемо з легкістю дивитися на корупцію в державі, а тим паче - не можемо допустити жодного її прояву в Божій Церкві, тому категорично виступаємо проти цього. На сьогоднішній день ми ледь зводимо кінці з кінцями, намагаючись збудувати храми. Багато з вас були свідками приїзду в кінці серпня близько 200 християн з Києва, які займалися будівництвом арматурно-бетонних фундаментів під храми Святої Трійці і Св. Андрія. Така християнська місія була здійснена вірними за свої кошти і їх пожертви були спрямовані на закупівлю будівельних матеріалів та залучення необхідної техніки для будівництва. Люди будували храми своїми руками, замість того, щоб з'їздити відпочити на тепле море. І саме з таких вчинків ми закликаємо всіх в Україні брати приклад, якщо є бажання щось змінити на краще. Амінь.

 

Багато ужгородців були свідками приїзду в кінці серпня християн з Києва.

Кияни молилися за Ужгород та його мешканців та займалися будівництвом фундаментів під храми Святої Трійці і Св. Андрія.

9 жовтня до відома усіх людей на дверях каплиці Св. Андрія було розміщено копію церковної анафеми на Андрія Малинича та Валерія Велегіцького.

11 жовтня Св. Андріївська каплицю по вул. Ольбрахта було опечатано церковною комісією в присутності єпископа Ужгородського і Закарпатського Василія.

12 жовтня смужку-опечатку було знищено.

Але після опечатання архангел Михаїл став на захист Церкви.

Після взяття Церкви під охорону Господом анафемовані, одержимі злом вже не могли там знаходитися і, втративши розум, вкравши все церковне начиння, підпалили Церкву. Таким чином відбулось очищення святого місця вогнем.






 
 
вгору

НовиниДуховні повчанняКанонічна Єпископальна лініяІсторія Церкви
Головні засади ЦерквиВладика МойсейВаші запитанняЛисти та відгуки
Вакантні позиціїІєрархія УАПЦ-КЛінкиФотохроніки

 
Офіційний сайт Української Автокефальної Православної Церкви Канонічної,
url:www.soborna.org
зв'язок з нами: PatriarchMoses@soborna.org
+380 044 587 77 90
webmaster